Technika kulinarna polegająca na nadziewaniu ciasta farszem i gotowaniu go znana jest na całym niemal świecie, ale uwielbienie, jakim darzy się w Polsce tę prostą potrawę, wprost nie ma sobie równych. Pierogi zajmują w polskiej tradycji kulinarnej miejsce szczególne. Jadamy je często i niezwykle chętnie, ale czy wiemy o nich wystarczająco dużo? Skąd właściwie pierogi pochodzą? Kiedy pojawiły się nad Wisłą Czy ruskie pierogi spożywa się w Rosji? Odpowiadamy:
- Pierogi to kulinarny koncept, który wywodzi się z Chin. Do wschodniej Europy dotarły one poprzez Ruś około XIII wieku, a następnie "powędrowały" dalej na zachód, aż do Francji. Najwcześniej upowszechniły się we Włoszech, a wszystko najprawdopodobniej dzięki legendarnemu podróżnikowi Marco Polo, który recepturę na te małe rarytasy przywiózł na Półwysep Apeniński bezpośrednio z Dalekiego Wschodu.
- Według legendy pierogi "sprowadził" do Polski katolicki duchowny i misjonarz Jacek Odwrąż (1183 - 1257). Miał on zachwycić się smakiem pierogów podczas pobytu w Kijowie i przywieźć przepis na nie do naszego kraju. Jacek Odwrąż widział w pierogach idealne danie do zaspokajania potrzeb żywieniowych biednych, ciężko pracujących ludzi.
- Pierogi początkowo określano w Polsce jako "pirogi", co stanowiło nawiązanie do funkcjonującego już w języku słowiańskim słowa "piróg", czyli obrzędowego ciasta wykorzystywanego w starożytnym kulcie słońca. Pirogi stały się pierogami mniej więcej w XVII wieku.
- Pierogi (a raczej pirogi) były wpierw spożywane wyłącznie na specjalne okazje. W zależności od okoliczności przyrządzano pierogi różniące się kształtem, wielkością i rodzajem nadzienia. Kurniki to pierogi weselne, duże i zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze to pierogi żałobne, tradycyjnie podawane na stypie; koladki przygotowywano w styczniu w czasie kolędowania, a sanieżki i socznie, czyli słodkie, pieczone pierożki, najczęściej z okazji imienin.
- W XVII wieku pierogi były już bardzo dobrze znane w kuchni staropolskiej. Dowodem na to są liczne przepisy na tę potrawę zamieszczone w najstarszej polskiej książce kucharskiej Compendium ferculorum z 1682 roku.
- Pierogi ruskie nie pochodzą z Rosji (gdzie właściwie się ich nie jada), ale z Ukrainy, a swoją nazwę zawdzięczają historycznej krainie Ruś Czerwona, rozciągającej się na północno-zachodniej Ukrainie i w południowo-wschodniej Polsce. Ukraińcy ruskie pierogi nazywają niekiedy "polskimi", co dowodzi niezbicie, że to właśnie mieszkający na tych terenach Polacy szczególnie upodobali sobie ten specjał.
Szeroki wybór tradycyjnych polskich pierogów znajdziecie w menu popularnej i cenionej w całym kraju sieci restauracji Chłopskie Jadło.
Red.