Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2019.03.20 16:58

Sekrety pierogów, czyli porcja faktów o najpopularniejszej polskiej potrawie

Technika kulinarna polegająca na nadziewaniu ciasta farszem i gotowaniu go znana jest na całym niemal świecie, ale uwielbienie, jakim darzy się w Polsce tę prostą potrawę, wprost nie ma sobie równych. Pierogi zajmują w polskiej tradycji kulinarnej miejsce szczególne. Jadamy je często i niezwykle chętnie, ale czy wiemy o nich wystarczająco dużo? Skąd właściwie pierogi pochodzą? Kiedy pojawiły się nad Wisłą Czy ruskie pierogi spożywa się w Rosji? Odpowiadamy:
Sekrety pierogów, czyli porcja faktów o najpopularniejszej polskiej potrawie
Sekrety pierogów, czyli porcja faktów o najpopularniejszej polskiej potrawie

  • Pierogi to kulinarny koncept, który wywodzi się z Chin. Do wschodniej Europy dotarły one poprzez Ruś około XIII wieku, a następnie "powędrowały" dalej na zachód, aż do Francji. Najwcześniej upowszechniły się we Włoszech, a wszystko najprawdopodobniej dzięki legendarnemu podróżnikowi Marco Polo, który recepturę na te małe rarytasy przywiózł na Półwysep Apeniński bezpośrednio z Dalekiego Wschodu.
  • Według legendy pierogi "sprowadził" do Polski katolicki duchowny i misjonarz Jacek Odwrąż (1183 - 1257). Miał on zachwycić się smakiem pierogów podczas pobytu w Kijowie i przywieźć przepis na nie do naszego kraju. Jacek Odwrąż widział w pierogach idealne danie do zaspokajania potrzeb żywieniowych biednych, ciężko pracujących ludzi.
  • Pierogi początkowo określano w Polsce jako "pirogi", co stanowiło nawiązanie do funkcjonującego już w języku słowiańskim słowa "piróg", czyli obrzędowego ciasta wykorzystywanego w starożytnym kulcie słońca. Pirogi stały się pierogami mniej więcej w XVII wieku.
  • Pierogi (a raczej pirogi) były wpierw spożywane wyłącznie na specjalne okazje. W zależności od okoliczności przyrządzano pierogi różniące się kształtem, wielkością i rodzajem nadzienia. Kurniki to pierogi weselne, duże i zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze to pierogi żałobne, tradycyjnie podawane na stypie; koladki przygotowywano w styczniu w czasie kolędowania, a sanieżki i socznie, czyli słodkie, pieczone pierożki, najczęściej z okazji imienin.
  • W XVII wieku pierogi były już bardzo dobrze znane w kuchni staropolskiej. Dowodem na to są liczne przepisy na tę potrawę zamieszczone w najstarszej polskiej książce kucharskiej Compendium ferculorum z 1682 roku.
  • Pierogi ruskie nie pochodzą z Rosji (gdzie właściwie się ich nie jada), ale z Ukrainy, a swoją nazwę zawdzięczają historycznej krainie Ruś Czerwona, rozciągającej się na północno-zachodniej Ukrainie i w południowo-wschodniej Polsce. Ukraińcy ruskie pierogi nazywają niekiedy "polskimi", co dowodzi niezbicie, że to właśnie mieszkający na tych terenach Polacy szczególnie upodobali sobie ten specjał.

Szeroki wybór tradycyjnych polskich pierogów znajdziecie w menu popularnej i cenionej w całym kraju sieci restauracji Chłopskie Jadło.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 2980
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
w czwartek, godzina 08:17 Obsza
Bliżej na Podkarpacie. Nowa droga w budowie
W gminie Obsza rozpoczęła się długo oczekiwana budowa drogi na Podkarpacie. Prace powinny się zakończyć najpóźniej za 15 miesięcy, a większość pieniędzy na ten cel będzie pochodzić z Programu Inwestycji Strategicznych "Polski Ład".
w poniedziałek, godzina 15:19 Wola Dereźniańska
Nie żyje zasłużony strażak
27 października 2024 Rezerwat Szum
Zakaz wstępu do lasu na Roztoczu
w piątek, godzina 08:51 Biłgoraj
Wspominamy zasłużonych mieszkańców Ziemi Biłgorajskiej
W Dniu Wszystkich Świętych wracamy myślami do mieszkańców powiatu, którzy wnieśli istotny wkład w życie naszej Małej Ojczyzny. To oni swoją codzienną pracą i zaangażowaniem przyczynili się do rozwoju Biłgorajszczyzny i zapisali się w pamięci mieszkańców.
w poniedziałek, godzina 10:50 Smólsko Małe
Samochód w rowie. Jedna osoba trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA]
w niedzielę, godzina 10:25 Powiat
Gminy Aleksandrów, Biłgoraj, Józefów i Księżpol z przerwami w dostawie prądu
w piątek, godzina 11:33 Goraj
Trwa kwesta parafialna w Goraju
Na cmentarzu parafialnym w Goraju rozpoczęła się IX kwesta na rzecz odnowy zabytkowych pomników. Od wczesnych godzin porannych wolontariusze ze stowarzyszeń, kół gospodyń i straży pożarnych kwestują, by zebrać środki na renowację historycznych nagrobków, stanowiących cenne dziedzictwo lokalnej społeczności.
w poniedziałek, godzina 10:03 Tarnogród
Poranna kolizja z sarną
w środę, godzina 12:50 Biłgoraj
Zderzenie osobówek w Biłgoraju. Jedna osoba trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA]
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball