Sprawdzone gatunki yerba mate: dystrybucja i produkcja
Wokół widzimy bardzo dużo suszu z ostrokrzewu, sprzedawanego w formie saszetek herbacianych czy w proszku, albo jako mieszanki naparowe z dodatkiem ziół i owoców - do kupienia w herbaciarniach. Warto wiedzieć, że nie są to klasyczne yerba mate, ponieważ te posiadają swoje oryginalne, markowe opakowania. Popularne w Europie delikatne, zielone listki, sprzedawane, jako yerba mate, to rodzaj brazylijskiego, suszonego gorącym powietrzem ostrokrzewu, który bez leżakowania od razu jest wysyłany za granicę i tam dowolnie przetwarzany. Niestety często traci wtedy na jakości, nie mówiąc już o mocy działania. Oczywiście ten rodzaj suszu także może być być bardzo dobrej jakości, jednak wybierajmy go wtedy u dostawców, którzy mają kontakt z plantacjami w Brazylii oraz czuwają nad procesem produkcyjnym, a odebrana zza Oceanu yerba od razu jest pakowana. Tego typu marką jest np.: Mate Green od YerbaMarket.com, która jest organiczną yerbą, świeżą i subtelną w smaku oraz posiada certyfikaty ekologiczne, a producent ma zarówno osobistą, jak i zawodową relację z plantacją.
Yerba mate? Tylko ze sprawdzonych źródeł!
I to jest właśnie yerba mate od profesjonalistów - masz gwarancję, że nie kupisz przysłowiowego "kota w worku"! Yerba mate z tradycją, przepełnioną południowo-amerykańskim słońcem, oryginalnie zapakowaną. A przy okazji zakupów sprawdzonej yerba mate, możesz też przeczytać o sposobach jej parzenia, o konkretnych, przebadanych właściwościach ostrokrzewu paragwajskiego i zainspirować się wieloletnim doświadczeniem producentów oraz sprzedawców. Takich właśnie warto wspierać, aby rynek yerbowy rósł w siłę, poprzez równowagę gospodarczą, dbałość o jakość i pochodzenie produktów oraz szacunek do natury. Budujmy zdrowy, profesjonalny świat yerbowy!
Yerba Mate Green - smaczna i naturalna yerba!
Plantacje yerby Mate Green - Laranjeiras - znajdują się w Brazylii. Uchodzą za najsmaczniejsze brazylijskie yerba mate, znacznie różniąc się od gatunków z sąsiednich krajów: Argentyny, Paragwaju i Urugwaju. Yerba Mate Green to susz pozbawiony pyłu, z niewielką ilością patyczków, o dużych pachnących listkach. Są znacznie słodsze, subtelniejsze w smaku, z mineralnymi nutami i onieśmielającą świeżością. Skosztować takiego ostrokrzewu to prawdziwe święto dla podniebienia i wielka różnica, jeśli przyzwyczajeni jesteśmy do innych odmian suszu. A warto spróbować Mate Green, ponieważ to nie tylko nietuzinkowa smakowo yerba, ale też całkowicie ekologiczna! Jak przystało na yerbę z tukanem, dbałość o środowisko naturalne, jest wręcz obowiązkiem plantatorów - natura to nie tylko rośliny, gleba, czyste powietrze, ale też zwierzęta.
Organiczna Yerba Mate Green
Mate Green posiada certyfikaty ekologiczne AgroBioTest i ECOCERT. Na plantacjach nie używa się pestycydów, GMO, ani nawozów sztucznych, tak samo przy produkcji i przetwarzaniu suszu ostrokrzewu. Dzięki takiemu traktowaniu, Yerba Mate Green zachowuje w swoich potężnych, smacznych listkach, bardzo wysokie stężenie związków czynnych, a w szczególności polifenoli (antyoksydantów). Przyczyniają się one do oczyszczania organizmu z metali ciężkich i toksyn, odmładzają, odświeżają, przywracają zdrowie i odporność, dodają blasku skórze i włosom. Możemy w piękny sposób - i pyszny sposób! - z Yerba Mate Green zatroszczyć się zarówno o przyrodę, jak i o siebie.