Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2024.07.12 10:23

Jakie mięso ma najwięcej kolagenu?

Kolagen to białko strukturalne, które buduje między innymi tkanki skóry, stawów, więzadeł, kości czy naczyń krwionośnych. Wystarczy wspomnieć, że stanowi on około 30% całkowitej masy białek w naszych organizmach. Czy w takim razie znajdziemy go i dostarczymy z pożywienia? Gdzie jest go najwięcej? Dlaczego liczą się przede wszystkim peptydy i aminokwasy, a nie same cząsteczki kolagenu? Przeczytaj nasz artykuł, zanim sięgniesz po łyżkę!
Jakie mięso ma najwięcej kolagenu?
Jakie mięso ma najwięcej kolagenu?

Kolagen znajdziemy wyłącznie w produktach odzwierzęcych, choć od razu uprzedzamy, że większość z tych rzeczy może wywołać niesmak u wielu osób. Na szczęście są również produkty bogate w kolagen i całkiem smaczne. Podpowiadamy, co ma najwięcej kolagenu!

Mięsa bogate w kolagen

We wstępie wspomnieliśmy, że kolagen buduje ludzką skórę, kości, ścięgna i naczynia krwionośne, ponieważ jest białkiem strukturalny. Nie powinno nas więc dziwić, że taką samą funkcję pełni w organizmach zwierząt. Już zapewne domyślasz się, gdzie będzie go najwięcej!

Zabrzmi to przewrotnie, ale im więcej w produkcie jest skór, ścięgien i żył, tym będzie tam więcej kolagenu. Oczywiście nie zachęcamy do jedzenia MOM-ów, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie z takimi dodatkami. Pamiętajmy jednak, że dużo kolagenu zawierają takie produkty jak:

  • golonki,

  • świńskie ogonki i skóra,

  • parówki ze zmielonymi fragmentami skóry i ścięgien,

  • salceson,

  • podroby,

  • pasztety.

Na szczęście miłośnicy mięsa mają do wyboru także nieco smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze i smaczniejsze rzeczy (przynajmniej z naszego punktu widzenia). Oto przykłady:

  • wołowina - zawiera około 3-5 gramów w 100 gramach (np. szponder),

  • wieprzowina - do 5 gramów na 100 gramów produktu (np. karkówka),

  • drób - ma do 6 gramów na 100 gramów (najlepiej spożywać kurczaka ze skórką),

  • ryby - najlepiej jeść małe rybki z ośćmi (np. sardynki),

  • owoce morza - brak danych co do ilości kolagenu.

Nie musimy więc pochłaniać wyłącznie skór i ścięgien lub produktów mięsnych niskiej jakości z dużą ilością tłuszczu!

Dwa wspaniałe źródła kolagenu

Teraz coś, co z pewnością od razu poprawi nam humor i apetyt. Dużo kolagenu jest na przykład w kurzych łapkach i kościach wołowych i wieprzowych. Co można z nich zrobić znakomitego? Buliony, na których bazie możemy potem przygotować dowolną zupę!

Drugim takim produktem jest żelatyna. Tutaj już przechodzimy nie tylko do galaret rybich czy drobiowych, ale także do słodyczy. W  100 gramach żelatyny wołowej może być nawet 90 gramów kolagenu, który już jest wstępnie rozbity - sprawia to, że organizm lepiej go przyswaja.

Sam kolagenu to nie wszystko!

Wyobraźmy sobie, że zjedliśmy jakiś produkt bogaty w kolagen, na przykład była to golonka. Czy w takim razie cząsteczki zjedzonego kolagenu z posiłku trafią do skóry, kości czy ścięgien w organizmie? Absolutnie nie! Cząsteczki kolagenu są trawione w żołądku i jelicie cienkim, a proces ten polega na rozbijaniu ich na mniejsze peptydy i aminokwasy.

Dlaczego jest to tak ważna kwestia? Cała cząsteczka kolagenu jest zbyt duża, by nasz organizm mógł ją wchłonąć. Dlatego jest dzielona na peptydy (krótkie łańcuchy aminokwasów) i aminokwasy takiej jak glicyna, prolina i hydroksyprolina.

Tutaj przechodzimy do sedna! Jeśli jarosze czy weganie nie jedzą mięsa, to jakim cudem ich skóra, stawy, kości czy naczynia krwionośne nie rozpadają się z powodu braku kolagenu? Odpowiedź jest bardzo prosta - dostarczają oni niezbędnych aminokwasów z innych źródeł i wcale nie muszą jeść produktów odzwierzęcych.

Co ważniejsze, prolina, glicyna i hydroksyprolina nie należą do aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczane z pożywienia. Nasze organizmy potrafią je wytwarzać, więc są one endogenne.

Produkty bogate w aminokwasy

Zamiast produktów bogatych w kolagen możemy jeść produkty bogate w białka. Jeśli chcemy dostarczyć aminokwasów, które budują kolagen, to znajdziemy je w takich produktach jak:

  • soja,

  • tofu,

  • nasiona słonecznika,

  • spirulina,

  • orzeszki ziemne,

  • sezam.

Pamiętajmy również, że synteza kolagenu w organizmie, czyli tworzenie nowych wiązań kolagenowych, wymaga witaminy C oraz niektórych minerałów, jak siarka czy cynk. Szczególnie ważna jest witamina C. Jej niedobór powoduje szkorbut, którego objawem jest na przykład samoistne krwawienie, ponieważ brakuje w organizmie kolagenu do budowy trwałych naczyń krwionośnych.

Suplementacja kolagenem

Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa - smaczne przepisy i cenne porady w tej kwestii znajdziemy na stronie https://pro-farm.pl/. By wspomóc organizm, możemy zdecydować się na suplementację kolagenem. Jedną z zalet takiego rozwiązania jest to, że preparaty kolagenowe zawierają najczęściej peptydy kolagenu rybiego, które są lepiej przyswajalne niż kolagen z pożywienia.

Dodatkowo kolageny do picia czy w postaci tabletek wzbogacane są o witaminy, minerały i substancje aktywne (np. biotyna, kwas hialuronowy), które dodatkowo korzystnie działają na stan skóry, włosów, paznokci czy stawów.

Oczywiście oprócz diety i ewentualnej suplementacji na wysoki poziom kolagenu wpływa aktywność fizyczna, zwłaszcza ta umiarkowana, odpowiednie nawodnienie, sen, a także unikanie nadmiernej ekspozycji na słońce czy zażywanie używek (alkohol, papierosy).

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 637
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
ogłoszenie
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
dzisiaj, 14:50 Biłgoraj
Biłgoraj w rocznicę sowieckiej agresji na Polskę
Dziś, 17 września 2024 roku, mija 85 lat od tragicznych wydarzeń, które na zawsze zmieniły oblicze Polski i narodu polskiego. W dniu, w którym Związek Sowiecki dokonał barbarzyńskiej agresji na naszą Ojczyznę, władze samorządowe i mieszkańcy Biłgoraja wspominają ofiary rosyjskich zbrodni, pamiętając o ich poświęceniu oraz niesłabnącej woli walki o wolność i suwerenność Polski.
dzisiaj, 11:44 Potok Górny
Poważny wypadek podczas prac rolniczych. Na miejscu LPR
dzisiaj, 19:13 Biłgoraj
Zmiany we władzach osiedla Ogrody
10 września 2024 Obsza
Nowy sekretarz w gminie
Władze gminy Obsza rozstrzygnęły postępowanie konkursowe na stanowisko sekretarza. Jedną z kluczowych funkcji w urzędzie obejmie ponownie Grzegorz Wróbel.
dzisiaj, 08:41 Biłgoraj
Festyn na biłgorajskim rynku w następną niedzielę
w poniedziałek, godzina 09:36 Ciosmy
Potrącenie w Ciosmach. 10-latka trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA]
w piątek, godzina 14:18 Frampol
Pamiętają o tragicznej historii Frampola [NOWE ZDJĘCIA]
Władze Frampola zaprosiły na obchody związane z 85. rocznicą bombardowania miasta. Wydarzenie odbyło się w piątek 13 września.
w sobotę, godzina 11:31 Biłgoraj
Komunikat ws. wyścigu rowerowego
w czwartek, godzina 11:41 Potok Górny
Baza SKR na sprzedaż
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl