Czym jest kawa raf?
Swą nazwę, kawa zawdzięcza mężczyźnie o imieniu Rafael, czy też w skrócie - Raf. Był on stałym bywalcem jednej z moskiewskich kawiarni i jako smakosz, któregoś dnia poprosił baristę o przygotowaniu mu napoju, który będzie wyjątkowy i mleczny, jednak niech to nie będzie cappuccino.
Zważając na fakt, że kawa raf cieszy się w Rosji niesłabnącą od kilku dekad popularnością, bariście najwyraźniej udało się sprostać temu zadaniu. Mężczyzna przygotował dla swego wymagającego klienta mieszankę espresso, słodkiej śmietanki i cukru waniliowego - podgrzanych razem. Ze względu na jego wyjątkowy smak, napój szybko zyskał sobie wielu zwolenników nie tylko w samej Moskwie, ale również całej Rosji. Kawa raf to doskonała kawa alternatywna!
Co czyni kawę raf tak wyjątkową?
To nietypowe połączenie smaków, które najprościej można opisać jako kremowe lody waniliowe z dodatkiem pysznej kawy. Napój ten cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy kaw mlecznych, bowiem oferuje coś więcej niż klasyczne cappuccino.
Ze względu na niepowtarzalne walory smakowe tej kawy, aż trudno uwierzyć, że przez tak długi czas nie zyskała popularności poza granicami Rosji. Na chwilę obecną sytuacja ta zmienia się i coraz szersza rzesza osób interesuje się tym napojem.
W jaki sposób przygotować taką kawę?
Jak zapewne zauważyliście wcześniej - lista niezbędnych do przyrządzenia kawy raf składników nie jest szczególnie długa i skomplikowana. Wystarczy, że przygotujesz:
- espresso Paulig,
- 130 ml śmietanki 10-11%,
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- ekspres do kawy ze spieniaczem do mleka,
- wagę baristyczną,
- dzbanek.
Instrukcja przygotowania kawy raf:
- Zmiel świeże ziarna kawy specialty i przygotuj shot espresso w ekspresie,
- Dodaj cukier waniliowy na dno pustego dzbanka,
- Zalej cukier shotem espresso,
- Całość zalej przygotowaną śmietanką,
- Podgrzewaj i mieszaj wszystkie składniki z pomocą spieniacza do mleka do momentu uzyskania kremowej, przypominającej shake'a konsystencji.
I to już koniec: wystarczy, że nalejesz porcję kawy do filiżanki lub kubka i będziesz cieszyć się pysznym smakiem. Proste, prawda? Dzięki temu przepisowi, możesz w domowych warunkach sprawdzić, czy ten specjał rodem z Rosji jest odpowiednim wyborem dla Ciebie. Z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz słodkie, kremowe smaki.