Flair to nowatorska sztuka obsługi gości przez barmana, uatrakcyjniona o efektowne ewolucje różnymi przyrządami barmańskimi: od butelek, szklanek, shakerów po serwetki, rurki i wszelkiego rodzaju przyrządy barmańskie, w rytm odpowiednio dobranej muzyki.
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących mieli okazję poznać tajniki tej sztuki. W placówce zorganizowano warsztaty z profesjonalistami, które rozpoczęły się w pierwszym tygodniu czerwca i potrwały 3 dni. Po d okiem fachowców uczniowie mieli okazję nauczyć się żonglować butelką i shakerem. Szkolenie z wiedzy i umiejętności barmańskich przygotowuje uczniów do zawodu przede wszystkim w sposób praktyczny, jednocześnie rozbudza ich ciekawość i pasje. - Chęć udziału w warsztatach zgłosiło 17 osób. Skorzystali z niego zarówno uczniowie kierunków: technik usług kelnerskich, technik żywienia i usług gastronomicznych, czy technik hotelarstwa - wyjaśnia Agata Smagacz - Rak, nauczycielka ZSZiO.
A efekty swojej ciężkiej pracy zaprezentowali podczas pokazu, który odbył się w środowe popołudnie, 12 czerwca, na terenie szkoły. Tego dnia uczniowie otrzymali też certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności.