Jakie właściwości mają opakowania ze styropianu przeznaczone do przechowywania żywności?
Opakowania styropianowe, takie jakie można znaleźć na stronie knauf-industries.pl są przede wszystkim bezpieczne dla żywności, zarówno przetworzonej, jak i świeżej. Dzięki czemu umieszczając w nich jedzenie mamy pewność, że nie straci ono swoich właściwości, w tym nie przesiąknie zapachem opakowania (co nieraz ma miejsce w przypadku opakowań tekturowych), nie odbarwi się i nie zmieni smaku. Oprócz tego do zalet tego typu opakowań zaliczyć należy przede wszystkim:
- właściwości termoizolacyjne - jak to zostało wspomniane, opakowania styropianowe doskonale sprawdzają się w przypadku żywności świeżej, ale także produktów gorących i wymagających niskich temperatur. Dlatego bardzo chętnie wykorzystywane są przez restauracje oferujące dowóz jedzenia do klienta, czy też przez osoby, które chcą zabrać ze sobą do domu swoje ulubione lody z rzemieślniczych lodziarni;
- ergonomiczny kształt - dzięki ergonomicznemu kształtowi oraz szerokiemu wyborowi rozmiarów, opakowania styropianowe pozwalają na optymalizacje ułożenia gotowych produktów w lodówkach czy zamrażarkach, co pozwala na wykorzystanie w maksymalny sposób dostępnej, wolnej powierzchni;
- szczelność - opakowania styropianowe są szczelne, dlatego chętnie stosowane są również w kawiarniach do serwowania kawy na wynos. W połączeniu z plastikową nakładką stanowią doskonałe opakowanie do gorących napojów takich jak kawa czy herbata. W styropianowych miseczkach są też podawane zupy w restauracjach szybkiej obsługi czy serwujących dania na wagę.
Opakowania styropianowe nie tylko w gastronomii
Z uwagi na swoje właściwości opakowania ze styropianu często wykorzystywane są również w branży farmaceutycznej. Wykorzystuje się je do przechowywania i przewożenia leków, a także różnorodnych preparatów. Dzięki kompaktowym rozmiarom można je umieszczać nawet w przenośnych lodówkach przystosowanych do przewożenia produktów farmaceutycznych.